In tijden van corona kwam de vraag of we het zo vermaarde strijkkwartet van Schubert, Der Tod und das Mädchen, ter gelegenheid van een jubileum wilden spelen. Uiteraard “op anderhalf” en in intieme setting. Een kolfje naar onze handen. Uit dit optreden ontsproot Strijkkwartet Vier32.
Een hartenwens van de leden ging in vervulling: het spelen, onderzoeken, studeren en ten gehore brengen van klassieke strijkkwartetten. 
De corona-jaren boden ons de gelegenheid verschillende programma’s samen te stellen en uit te voeren met de mooiste en beroemdste kwartetten. We ontvingen hiervoor een genereuze subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

We benaderen de muziek authentiek. Het spelen op oude instrumenten die bespannen zijn met darmsnaren, en kennis van de toenmalige uitvoeringspraktijk gaan hand in hand met een zoektocht naar wat deze muziek ons nu te zeggen heeft, naar de zo tijdloze emoties die ze oproept.
Een extra dimensie vormt de stemtoon a = 432 Herz die we hanteren.  Daarmee komen we zo dicht mogelijk bij de in die tijd gebruikte stemtonen. Ook zou deze stemming de resonantie van de aarde èn van ons hart weerspiegelen.

De leden zijn door de wol geverfde kamermusici en ze nemen elk een schat aan ervaring op dat gebied mee. Daarnaast is Frank vertrouwd met de musicalwereld als geen ander, Marten spitte heel wat Jiddische muziek uit, Ana voelt zich als een vis in het water bij het improviseren op folklore barokmuziek en Elisabeth heeft haar hart verpand aan menig klein klassiek ensemble.


We wensen u veel luistergenot!


Leden Vier32:
Elisabeth IngenHousz, viool
Ana Vasic, viool
Marten Boeken, altviool
Frank Rutgers, cello


Frank

Marten